Responsabilii cu ecarisajul spun că dacă amatorii ar lua un câine acasă s-ar rezolva problema. Numai în anul 2010, au fost eutanasiaţi 2186 de câini, în condiţiile în care potrivit estimărilor Primăriei, în oraş sunt aproximativ 5000 de câini fără stâpân.
Mulţi îi hrănesc, mângâie, dar foarte foarte puţini îi iau acasă. Hulesc pe cei ce eutanasiază bieţii câini comunitari dar uită ca poate tot ei i-au condamnat refuzănd să-I adopte cu acte în regulă.Tulcenii îi îndrăgesc emoţional doar până cînd le este muşcat copilul, mama, etc. Ca mai peste tot, opiniile sunt împărţite. În timp ce la nivelul altor oraşe ale ţării se încearcă găsirea unor soluţii pentru realizarea unor adăposturi gigant, la Tulcea soluţia aplicată este mult mai simplă. Începând din anul 2008, municipalitatea a încredinţat serviciul de gestionare al patrupedelor societăţii de salubrizare Servicii Publice care şi-a desfăşurat activitatea numai în baza prevederilor OUG 155/2001 care face referire la posibilitatea eutanasierii.
Un contract de servicii veterinare pentru respectarea procedurii legale prevăzute de ordonanţa amintită, un adăpost de 80 de locuri în vecinătatea municipiului, un padoc în aer liber egal ca suprafaţă cu adăpostul interior şi un compartiment de şase oameni care se ocupă de prinderea câinilor.
180 de câini capturaţi lunar
„Avem doi trăgători de elită, un şofer, o dubiţă dotată conform normelor Uniunii Europene, pentru câinii neagrisivi folosim o crosă, avem îngrijitori, asistentă medicală. Cu acest personal reuşim capturarea a 180 de câini lunar, pe care îi cazăm la adăpostul nostru timp de şapte zile, după care dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, sunt eutanasiaţi“, declară directorul Servicii Publice, Cezar Jipa. Conducerea societăţii consideră că sistemul este mult mai eficient decât aplicarea sterilizării şi eliberarea câinilor în zonele de unde au fo