Necesarul de finantare al Romaniei de pe piata locala este de 4,8-5 miliarde de lei pe luna, suma care ar fi suficienta pentru a finanta deficitul bugetar si pentru a refinanta acele instrumente care ajung la maturitate, a declarat Rozalia Pal, economist sef al UniCredit Tiriac Bank. Ea a precizat ca aceste sume se adauga celor doua miliarde de euro pe care Ministerul de Finante intentioneaza sa le atraga in acest an de pe pietele externe.
"Consideram ca, in conditiile in care Ministerul de Finante reuseste sa se finanteze de pe pietele externe cu doua miliarde de euro prin programul Medium Term Notes, va fi suficient pentru finantarile la buget", a aratat Rozalia Pal.
Economistul sef al UniCredit a mai spus ca cele doua miliarde de euro pot fi "combinate si cu o finantare in valuta pe piata locala.
"Ministerul de Finante va lua aceste decizii in functie de costul finantarii. Vom avea si acordul cu FMI. In conditiile in care conditiile de finantare de pe pietele externe se inrautatesc avem acest buffer", a mai spus ea.
Prin Programul "Medium Term Notes" autoritatile intentioneza sa atraga sapte miliarde de euro de pe pietele externe, in urmatorii trei ani. Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), a declarat recent ca Romania va lansa prima emisiune din acest program de imprumut in primul trimestru al anului, dupa plecarea misiunii FMI, intrucat atunci va beneficia de cel mai pozitiv sentiment din partea investitorilor. Necesarul de finantare al Romaniei de pe piata locala este de 4,8-5 miliarde de lei pe luna, suma care ar fi suficienta pentru a finanta deficitul bugetar si pentru a refinanta acele instrumente care ajung la maturitate, a declarat Rozalia Pal, economist sef al UniCredit Tiriac Bank. Ea a precizat ca aceste sume se adauga celor doua miliarde de euro pe care Ministerul de Finante