De la începutul acestui an, gălăţenii care vor să divorţeze o pot face mult mai repede decât în trecut apelând la un ofiţer al Stării Civile. Se face o cerere, se acordă 30 de zile de reflecţie şi, dacă soţii nu s-au răzgândit, după alte 15 zile primesc actul de divorţ. Există, însă, câteva condiţii pentru „divorţul administrativ".
Potrivit legii 202/2010, condiţiile pentru un divorţ administrativ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori în întreţinere şi niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.
Taxa de 300 lei se achită în numerar, anterior emiterii certificatului de divorţ, la casieria instituţiei.
Soţii care doresc desfacerea căsătoriei vor trebui să prezinte următoarele documente atunci când se prezintă la Serviciul de Stare Civilă sau în faţa unui notar public: certificatele de naştere, documentele de identitate, certificatul de căsătorie (original şi copie), declaraţie notarială cu ultima locuinţă comună. Proiectul de hotărâre urmează să fie aprobat în prima şedinţă de Consiliu Local de luna aceasta.
Avocaţii nu se tem că, din cauza acestei legi, şi-ar putea pierde clienţii. „Sunt puţini justitiabili (soţi, în acest caz n.n.) care îndeplinesc condiţiile pentru a putea divorţa direct la Primărie şi sunt mult mai puţini cei care doresc acest lucru. De cele mai multe ori, doresc să se judece în instanţă, iar aici intervenim noi, avocaţii", ne-a declarat avocata Domnica Toader.