Foto: Arhiva personală Silvian Miron Un dialog cu celebrul chocolatier român Silvian Miron se poate transforma uşor, uşor într-un adevărat regal culinar. L-am cunoscut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Mamaia, în anul 2008, ocazie cu care a creat Cupa ChocoArt-Silvian, trofeu ce a fost decernat celui mai talentat chocolatier. În acelaşi an a deschis la Constanţa primul atelier de ciocolată din Sud-Estul Europei pentru cei mici, dar şi pentru bunici. În 2004 a participat la Olimpiada Bucătarilor, ce s-a desfăşurat la Erfrut, Germania, cu bustul regelui Carol, sculptat în ciocolată, lucrare ce i-a adus medalia de aur şi recunoaşterea internaţională. În luna noiembrie a anului trecut, la Campionatul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, a creat busturile lui Vlad Ţepeş şi al reginei Maria, lucrări ce i-au adus medalia de argint.
Lucrări de colecţie
L-am abordat pe maestrul chocolatier la o discuţie pe tema lucrărilor lui „dulci”. „... am realizat pentru prima dată bustul Regelui Carol, lucrare care a fost premiată în anul 2004, la Olimpiada Gastronomică de la Erfrut din Germania, cu medalie de aur – şi-a început povestea reputatul chocolatier. După realizarea bustului regelui Carol m-am gândit la o altă pagină de istorie ce include două personalităţi distincte din epoci diferite, care au folosit acelaşi castel. În anul 2010 am participat la Luxemburg, la Campionatului Mondial de Gastronomie, cu două lucrări: bustul lui Vlad Ţepes (din ciocolată neagră) şi bustul reginei Maria (din ciocolată albă).
Ele au fost acompaniate de două picturi de cacao pe plăci de zahăr reprezentand Castelul Bran dinspre Râşnov şi dinspre Moeciu. Tematica Vlad Ţepeş a cuprins şi şase pirogravuri pe plăci de zahăr cu înfăţişarea lui în anumite etape ale vieţii. Exponatul regina Maria a fost însoţit de o pirogravură p