Statele europene îşi modifică legislaţia, astfel încât, pe viitor, cerşetoria să fie sancţionată, au explicat astăzi, în cadrul unei întâlniri cu presa, ataşaţii de interne ai României din mai multe state UE.
Ataşaţii de interne ai României din mai multe state UE, printre care Spania, Austria şi Elveţia, au precizat că ţările în care îşi desfăşoară misiunile şi-au modificat sau sunt în curs de a-și modifica cadrul legislativ, astfel că cerşetoria şi exploatarea prin muncă vor fi sancţionate administrativ sau penal, o posibilă cauză, susţin ataşaţii, fiind valul mare de cerşetori est-europeni.
La rândul său, secretarul de stat Ioan Dascălu a precizat că numărul infracţiunilor comise de români pe teritoriul altor state a înregistrat o uşoară creştere. Potrivit lui Dascălu, peste 70% dintre românii care comit infracţiuni pe teritoriul altor state sunt cunoscuţi cu antecedente penale.
În același timp însă, Marcel Ardelean şi Marian Mândroc, ataşaţii de interne ai României la Paris şi Roma, au afirmat că infracţionalitatea comisă de români pe teritoriile Franţei şi Italiei nu reprezintă o alarmă socială pentru forţele de ordine şi, mai mult decât atât, românii care muncesc legal în cele două ţări sunt primii care anunţă infracţiuni comise de conaţionalii lor şi cer cele mai dure pedepse pentru aceştia.
De altfel, după cum au precizat cei doi ataşaţi de interne, românii nu se remarcă prin violenţa faptelor şi sunt foarte pricepuţi în a comite infracţiuni de subzistenţă: cele mai multe infracţiuni comise de aceştia sunt furturi din magazine sau din buzunare.