Nutriţioniştii s-au pus de acord: ceaiul cu cele mai multe efecte benefice asupra sănătăţii este cel verde. Băut cu regularitate previne un număr mare de boli cronice degenerative, ţine la distanţă kilogramele nedorite şi radicalii liberi care aduc cancerul. Sursa: EVZ
Ceaiul este cel mai consumat lichid, după apă, însă românii nu sunt tocmai împătimiţi băutori. 3-4 litri pe cap de locuitor este "raţia" anuală a românilor, în timp ce polonezii au un consum de 10 ori mai mare, iar ruşii de 20 de ori mai mare.
"Poate dacă ar şti că ceaiul verde conţine substanţe care au un rol antioxidant mai puternic decât vitamina C sau E, astfel prevenind apariţia bolilor cardiovasculare, dar şi efectele îmbătrânirii, românii ar începe să îl consume mai des. Pentru a putea beneficia de atuurile ceaiului verde este recomandat ca acesta să facă parte din dieta noastră zilnică", este părerea lui Iozu Stoian, reprezentant Lipton.
Flavonoizii, arme împotriva infarctului şi atacului cerebral
Beneficiile ceaiului verde sunt date de conţinutul mare de flavonoizi, substanţe cu efect antioxidant, care feresc organismul de probleme. Acesti tip de ceai conţine aproximativ 70% aşa numite catechine din flavonoizi, în timp ce proporţia acestora din ceaiul negru este de doar 8%.
"Pe lângă faptul că flavonoizii conţinuţi de ceaiul verde anihilează radicalii liberi, s-a descoperit că ei normalizează funcţia endoteliului arterial prin stimularea oxidului nitric având efect de prevenire a maladiilor cardiovasculare, de normalizare a tensiunii arteriale (risc mai mic între 46% şi 65%) şi de prevenţie a atacului vascular cerebral şi a infarctului de miocard (risc mai mic cu 11%)", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
De asemenea, un consum regulat de ceai verde creşte performanţele cognitive şi scade ris