Guvernanţii estimează o creştere economică de peste 1% în acest an, însă administratorii fondurilor de pensii private preferă să privească rezervaţi prognozele şi să mizeze pe prudenţialitate. Sursa: ING
Şi în 2010, fondurile de pensii au înregistrat randamente care au sfidat criză. Marius Popescu, directorul general ING Pensii, ne-a vorbit despre cum au performat fondurile private şi ce îi aşteaptă pe participanţi şi administratori în 2011.
EVZ:Cât de profitabilă a fost piaţa pensiilor private pentru participanţi în 2010? Dar pentru pentru administratori?
Marius Popescu: Expertiza administratorilor şi strategia diversificată de investiţii adoptată au făcut ca fondurile private de pensii să înregistreze randamente investiţionale superioare pentru participanţi, chiar ţi pe parcursul perioadei mai dificile pe care au traversat-o pieţele financiare în ultimii doi ani. Astfel, în cursul anului 2010, performanţa medie pentru toate fondurile private obligatorii a fost de 15,1%, respectiv de 11,5% pentru fondurile facultative, depăţind în aceste condiţii atât randamentul mediu oferit de depozitele în lei în aceeaşi perioadă, cât şi inflaţia.
Investiţiile realizate de societăţile de administrare pentru startul sistemului de pensii private şi finanţarea activităţii în primii ani, precum şi cheltuielile operaţionale pentru menţinerea activităţii la standarde ridicate, reprezintă cheltuieli care pot fi amortizate doar într-o perioadă mai lungă de timp – aproape 10 ani, în condiţiile actuale. Este însă extrem de important de înţeles faptul că, potrivit legislaţiei sistemului de pensii private din România, banii fondurilor de pensii (care aparţin exclusiv clienţilor) şi banii administratorilor sunt complet separaţi, atât fizic, cât şi juridic şi contabil.
Cu alte cuvinte, eventualele pierderi contabile înregistrate de administrat