Ministerul Muncii nu a verificat în 2010 niciuna dintre cele 420 de unităţi protejate, aşa cum sunt numite firmele în care 30% dintre angajaţi ar trebui să fie persoane dizabilităţi. Reprezentanţii ONG-urilor susţin că multe sunt fictive, patronii beneficiind de facilităţile fiscale cu „eludarea” legii.
Oficialii Ministerului Muncii recunosc, atât într-un răspuns transmis unui deputat cât şi unei solicitări EVZ, că nu au verificat anul acesta nicio unitate protejată, deşi această obligaţie, ca şi aplicarea amenzilor contravenţionale care ajung până la 25.000 de lei, este stipulată de lege, căzând în sarcina instituţiei cu atribuţii de control din subordine.
Adică, Direcţia Generală de Inspecţie Socială, fosta Inspecţie Socială, care merge în controale „în baza unui Plan anual de inspecţie, în funcţie de activităţile solicitate de instituţiile şi autorităţile cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale”, dar şi „la sesizările venite de la persoanele fizice şi juridice, mass media şi prin autosesizare”.
Însă, potrivit ministerului, „Planul de inspecţie pe anul 2010 nu cuprinde activităţi de control privind unităţile protejate (nu au fost solicitări sau sesizări pe această temă) şi drept urmare unităţile protejate nu au fost verificate”, scrie negru pe alb în răspunsul transmis recent de minister la o interpelare a deputatului Florin Costin Pâslaru.
„Nu s-a efectuat controlul unităţilor protejate”
Acelaşi răspuns apare şi în răspunsul oficial trimis ziarului EVZ. „În cazul unităţilor protejate autorizate în baza Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap nr. 60/2007 privind aprobarea Procedurii de autorizare a unităţilor protejate, nu s-a efectuat controlul acestora”, susţin reprezentanţii Ministerului Muncii.
Cât despre respectarea numărului de angajaţi cu handicap – 4%, raportat la întregul personal în caz