Reprezentanţii puterii au obţinut majoritatea funcţiilor din Biroul Permanent al Senatului în urma negocierilor de luni dintre lideri, iar independenţilor le va reveni un post de vicepreşedinte, prin cedarea unei funcţii de către PDL, cu menţiunea că algoritmul va fi negociat în fiecare sesiune, potrivit NewsIn.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a anunţat luni, în urma unei întâlniri dintre liderii de grup, că s-a ajuns la o formulă "agreată", care va fi validată de plen. "Noutatea este dată de faptul că de acum încolo la începutul fiecărei sesiuni în Senat se va discuta algoritmul repartizării funcţiilor în Biroul Permanent şi comisii, în funcţie de realitatea la zi. Astăzi, actuala putere are o majoritate de un senator, de aceea, luând în considerare şi decizia CCR, propunerea liderilor va fi ca în BP să existe, pentru această sesiune, o majoritate în favoarea actualei puteri de şapte poziţii la şase", a spus Geoană.
Acesta a precizat că, dacă actuala majoritate va fi "infirmată" în plen printr-o eventuală migraţie, algoritmul va fi rediscutat în următoarea sesiune, astfel încât opoziţia ar putea recâştiga majoritatea. Decizia a fost "consfiinţită" prin semnăturile liderilor de grup, urmând ca plenul să îşi dea acordul prin vot luni.
Astfel, PSD şi PNL îşi vor păstra poziţiile actuale din conducerea Senatului, însă, printr-o negociere între PDL şi UNPR, independenţii vor primi o funcţie de vicepreşedinte, a mai anunţat preşedintele Senatului.
Geoană a infirmat însă varianta ca această redistribuire din conducerea Senatului să îi ameninţe şefia forului. "Preşedintele Senatului este ales pe patru ani", a comentat el.
În actualul legislativ, opoziţia a deţinut, până acum, majoritatea în Biroul Permanent al Senatului, având şapte reprezentanţi, faţă de şase ai puterii.
Reprezentanţii puterii au obţinut majoritatea funcţiilor din