Deşi în ultima vreme taxele de mediu s-au mărit, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană încasările din aceste taxe, potrivit studiului „Analiza taxelor de mediu în România”, realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. Sursa: EVZ
Studiul face o trecere în revistă a evoluţiilor taxelor de mediu din România, în perioada 1999-2010, concluzia fiind că în România se înregistrează cele mai mici încasări din taxe de mediu din UE.
„Această situaţie este uşor explicabilă prin opţiunea constantă a guvernelor de după 1989 pentru menţinerea taxelor şi accizelor la niveluri minime. Chiar şi atunci când prin aderarea la UE s-a impus necesitatea aducerii accizelor la un nivel mai ridicat, România a optat pentru amânarea cât mai mult a armonizării acestor taxe. Mai mult, România este singura ţară europeană care a optat pentru menţinerea minimului acestor accize”, se arată în studiul realizat de Ecopolis.
Drept urmare, ţara noastră are printre cele mai mici încasări din taxe de mediu ca % din PIB, atât la nivel general cât şi pe cele trei grupe principale: taxe pe energie, taxe pe transport şi taxe de mediu şi poluare.
În plus, România este singura ţară din cele zece ţări postcomuniste care au devenit membre ale UE în care încasările din taxele de mediu ca procent din PIB au scăzut după începerea procesului de negociere cu UE în 1999.
Colectarea deficitară a taxelor
Mai mult, dincolo de problema privind nivelul redus de încasări, România înregistrează un deficit şi în ceea ce priveşte colectarea taxelor. Astfel, România are interesul de a colecta taxe pentru finanţarea unor proiecte destinate limitării impactului activităţilor umane asupra mediului înconjurător. Cel mai important indicator al interesului autorităţilor în acest sens îl reprezintă crearea Fondului pentru Mediu şi dezvoltarea capacităţii instituţionale pentru administr