Preţurile chiriilor pot scădea cu circa o treime în urma discuţiilor cu proprietarii. Persoanele căsătorite care au copii au şanse să obţină un discount mai mare, spre deosebire de studenţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cu răbdare, o atitudine relaxată şi spirit de negociere, puteţi obţine o scădere medie de până la 25-30% din preţul unei chirii în urma discuţiilor cu proprietarul locuinţei dorite, susţin consultanţii imobiliari din piaţă. Asta dacă vorbim despre negocieri directe între proprietar şi chiriaş, fără a fi implicat un agent imobiliar, care are un interes evident să obţină o sumă cât mai mare pentru proprietar. În acest fel, agenţia sa ar primi un comision mai mare.
"Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem faptul că tot mai multe discuţii au loc direct între persoana care caută o locuinţă de închiriat şi cea care deţine una. Asta deoarece stabilirea contactului dintre ei este mult mai facilă în prezent, aspect care a redus rolul agentului imobiliar", ne-a spus Maria Avram, manager al agenţiei imobiliare Casa Mea din Bucureşti.
Astfel, eliminarea comisionului agenţiei, dar şi varianta închirierii fără contract îl poate determina pe proprietar să accepte un preţ mai mic decât cel cerut în fază iniţială.
Unde ai cea mai mare şansă la o chirie mai mică
Zonele rezidenţiale unde se practică cele mai mari scăderi din preţul de strigare sunt, deşi pare greu de crezut, cele semicentrale, centrale şi ultracentrale.
"Dacă vorbim de aceste zone, indiferent de oraş, procentele de discount sunt mai mari decât în restul ariilor rezidenţiale urbane, mergând chiar până la 40% în zone precum Piaţa Unirii sau Cotroceni, din Capitală, zone tot mai puţin căutate de chiriaşi", precizează Maria Avramescu.
La polul opus, cele mai mici reduceri pot fi obţinute în cartierele mărginaşe ale oraşelor, unde scăderi