Bucătarii din mediul virtual au zilnic zeci de mii de vizitatori, iar în jurul blogurilor lor s-au creat comunităţi vii. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
În ultimii doi ani, comunitatea adunată în jurul blogurilor culinare creşte mai ceva ca aluatul lăsat la dospit, semn că meniurile de pe masa românilor sunt din ce în ce mai sofisticate.
Gospodina româncă nu mai găteşte de mult cu cartea Sandei Marin printre cratiţe şi ingrediente, ci apelează la blogurile culinare, pline de reţete, de la cele mai banale şi ieftine la cele complicate, fine şi costisitoare.
Bărbaţi la cratiţă
Deşi, în mod tradiţional, secţiunea "gătit" e destinată femeilor, bucătarii sunt foarte apreciaţi în blogosferă. Adi Hădean (www.adihadean.ro), Cristi Borod (www.bucatarmaniac.blogspot.com), Radu Popovici (www.reteteleluiradu.ro) sau Costăchel (www.costachel.ro) sunt câţiva dintre cei mai activi şi pasionaţi bucătari.
"Nu cred că bărbaţii sunt mai pricepuţi în bucătărie decât femeile, dar au parte de mai multă publicitate", spune Hădean. Acasă, el este singurul care găteşte, iar când e necesară o mână de bărbat pentru reparaţii în locuinţă se bazează exclusiv pe meşteri. "Cel mult pot să schimb un bec", zice Adi.
Mulţi dintre autorii de bloguri culinare de succes au la bază meserii legate de comunicare, lucru ce se observă în scriitura lor, la fel de savuroasă precum reţetele. Niciunul nu s-ar fi gândit vreodată că va ajunge bucătar celebru în blogosferă şi în viaţa reală, cu mii de cititori care să le savureze reţetele. Mai mult, unii dintre bloggerii culinari nu ştiau să gătească aproape nimic cu câţiva ani în urmă. Iar când i-a prins pasiunea în bucătărie, a venit îndată şi succesul.
Printre cele mai apreciate bloguri şi site-uri culinare se află: gospodini.blogspot.com, chez.mazilique.ro, savalaura.blogspot.com, ww