Regimul Mubarak a construit o structură de două milioane de oameni: informatori ai poliţiei, şomeri sau, pur şi simplu, oameni plătiţi să tortureze egipteni. SUA l-au urecheat pe vicepreşedintele egiptean, Omar Suleiman, pentru arestarea şi hărţuirea jurnaliştilor şi a membrilor societăţii civile.
Beneficiind de forţe proaspete, Piaţa Tahrir a fost plină şi în cea de-a 16-a zi de proteste. Nu departe de piaţă, sute de protestatari au blocat intrarea în sediul Parlamentului şi au cerut dizolvarea forului legislativ. „Am venit să-i împiedicăm pe membrii Partidului Naţional Democrat să intre în clădire", spune Mohammed Abdullah, un tânăr de 25 de ani, în timp ce altul declara că „egiptenii nu au ales acest parlament".
Citiţi şi:
VIDEO Al-Qaeda sfătuieşte egiptenii să declanşeze jihadul
Clădirea a fost păzită de militari, care i-au sfătuit pe angajaţii Parlamentului să păstreze distanţa pentru a nu-i provoca pe demonstranţi. Ieri s-a auzit şi vocea ramurii irakiene a Al-Qaida, care le-a cerut manifestanţilor să declanşeze jihadul şi să formeze un guvern islamist.
Piaţa, loc de refugiu
Pentru mulţi dintre cei care se încăpăţânează să renunţe la proteste, Piaţa Tahrir este un loc de refugiu faţă de metodele brutale de tortură ale forţelor de securitate. Ahmed Douma (21 de ani) a fost arestat de 25 de ori în ultimii ani, ultima dată chiar săptămâna trecută.
Neîncrezător în noua stare de lucruri, tânărul se teme că va fi arestat din nou, dacă pleacă din piaţă. Mohamed Al-Sharkawy a stat în închisoare timp de 15 ani şi s-a ales cu o fractură a coloanei vertebrale. Şi fiul său, Abdul Rahman, a fost închis şi torturat de mai multe ori.
„În momentul de faţă, nu există garanţii că serviciile de securitate şi poliţia vor fi curăţate. Oamenii au luat în stăpânire strada şi acţionează după cum vor. Trebuie s