Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,50%, aratand ca presiunile inflationiste sunt temporare, iar redresarea economiei Marii Britanii ramane incerta, potrivit Reuters. Banca Angliei nu a mai modificat dobanda cheie de la inceputul lunii martie 2009.
Totodata, institutia a anuntat ca nu va majora suma alocata programului de cumparare de active, destinat relansarii economiei. Acest program, in valoare de 200 de miliarde de lire sterline, a functionat in perioada cuprinsa intre luna martie 2009 si luna februarie 2010.
Banca centrala a Marii Britanii este criticata intens in aceasta perioada pentru ca ar ingnora rolul sau in stabilitatea preturilor. Criticii arata ca inflatia s-a situat anul trecut cu mult peste tinta de 2%, iar in acest an ar putea inregistra cresteri suplimentare pe fondul preturilor petrolului si a materiilor prime.
Guvernatorul Mervyn King a avertizat luna trecuta ca rata inflatiei ar putea ajunge la 5% in lunile urmatoare, insa el a reiterat faptul ca acest indicator va reveni in intervalul tintit la inceputul anului viitor.
Economia britanica s-a contractat in mod neasteptat cu 0,5% in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, in conditiile in care toti analistii mizau pe o crestere modesta, chiar daca una mai mica decat crestere de 0,7% inregistrata in trimestrul al treilea. Aceasta este prima contractie a PIB-ului inregistrata de Marea Britanie de la iesirea din recesiune in trimestru patru 2009. Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei a mentinut rata dobanzii de politica monetara la minimul record de 0,50%, aratand ca presiunile inflationiste sunt temporare, iar redresarea economiei Marii Britanii ramane incerta, potrivit Reuters. Banca Angliei nu a mai modificat dobanda cheie de la in