Vameşul are liceul, a intrat în sistem cu pile şi manifestă toleranţă crescută la evazionişti. Teoretic, meseria de vameş este accesibilă oricărui absolvent de studii medii. Practic, sistemul de recrutare este plin de breşe, care permit o selecţie subiectivă a candidaţilor.
Accederea la meseria de vameş nu are o reglementare specifică, ci este supusă doar Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi Hotărârii de Guvern 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici.
Ceea ce înseamnă că procesul de recrutare într-o breaslă în care se învârtesc „munţi" de bani şi unde tentaţia şpăgii face parte din serviciul de zi cu zi este identic cu cel parcurs de orice viitor funcţionăraş de birou, care învârteşte doar hârtii şi dosare cu şină.
Citiţi şi:
Ce vile şi ce conturi au săracii vameşi bogaţi
Vameșa Camelia Mihăilă lua mită pe ascuns, de teama soțului care e prim-procuror
Poliţiştii şi vameşii şpăgari numeau mita "omenie". Banii erau atât de mulţi că ascunderea şpăgii era o problemă la controale
EXCLUSIV Fost senator, cu fiul „săltat” din vamă: „Regele pe trei judeţe e Falcă. Frunzăverde e prea isteţ”
Blaga: Eu l-am propus pe Mărginean la şefia ANV pentru că aveam încredere îl el. Încă am
În dosarul “Mita de la Moravița” au mai căzut alți patru vameși arădeni
Breşele sistemului permit selecţionarea subiectivă a candidaţilor, păstrând aparenţele legalităţii. Nepotismul şi „cotizaţiile" obligatorii către persoane din conducere pentru obţinerea unui post de vameş au fost dezvăluite de procurori în majoritatea dosarelor instrumentate până acum în vămi.
Practica este confirmată şi de preşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex", Vasile Lincu, care a declarat pentru „Adevărul" că şansele