Fabricile şi uzinele cu care Moldova se mândrea în toată ţara au eşuat în tranziţia spre democraţie. Cândva mari companii, care asigurau o mare parte din exportul naţional, puţinele societăţi din regiunea de Nord Est care încă mai „respiră“ sunt pe cale să-şi dea duhul.
Avicola din Piatra Neamţ era compania care completa, înainte de 1989, planul naţional de export a Republicii Socialiste România. „Dacă erau probleme cu cifrele de la export pe judeţ, la noi apelau ca să se îndeplinească planul. În două zile făceam 17 tone de iepure refrigerat, pe care le trimiteam în Italia“, precizează Rodica Ţâbuleac, fost şef al abatorului de la Avicola. Vagoane întregi de pulpe, piept dezosat sau pui întregi plecau în Rusia, Franţa, Insulele Canare sau Japonia.
Astăzi, în cele 20 de hale în care creşteau găinile, s-au făcut locuinţe sociale şi ANL după ce, la scurtă vreme după căderea comunismului, Avicola a intrat în faliment. Cândva mândria oraşului în materie de confecţii, SC Asco Bacău (fosta Confecţia) a ajuns acum o ruină, iar în curând va fi una cu pământul. Întinsă pe o suprafaţă de peste 30.000 de metri pătraţi şi poziţionată pe placul marilor retaileri, fabrica a fost în cele din urmă închisă şi vândută pentru circa 9 milioane de euro.
Bacău: Fabrica Asco, în plin proces de demolare
În aceste zile se lucrează de zor pentru demolarea clădirilor şi pregătirea terenului pentru construirea unui nou hipermaket. În urmă cu 25 de ani aici lucrau peste 3.000 de oameni, iar majoritatea produselor plecau către export.
Botoşani: Electrocontact ţinea în spate mineritul
Majoritatea fabricilor botoşănene în care înainte de 1989 lucrau zeci de mii de oameni au fost închise sau chiar demolate pentru a face loc hipermarket-urilor. Ştefan Ţarcă, liderul CNSRL Frăţia, a lucrat o viaţă ca maistru la Electrocontact. „Se prod