Cand este frig si temperaturile ajung la limita inghetului, cel mai mult au de suferit oasele, aparatul respirator, inima si sistemul imunitar. Alimentatia saraca in legume si fructe proaspete, in asociatie cu frigul, fac ca sistemul nostru imunitar sa fie foarte vulnerabil la atacul bacteriilor si virusurilor specifice sezonului rece.
Oricat de bine ne-am imbraca, fularul, caciula si paltonul nu pot fi zid de aparare intre noi si microbi.
Multe persone o duc din raceala in raceala de cum incepe frigul si pana-n primavara si asta pentru ca au sistemul imunitar foarte slabit. In aceste conditii e absolut necesara o vizita la medic, iar persoanele care au sistemul imunitar scazut trebuie sa consume alimente bogate in vitamina C, precum varza, kiwi, macese, lamai, portocale, afine, conopida.
Atentie insa, nu faceti confuzie intre gripa si raceala, care seamana intre ele, doar ca trebuie tratate diferit. La raceala, temperatura creste foarte putin peste cea normala. Se mai remarca ochii obositi, tuse, nas infundat, stranuturi repetate si dese. Gripa debuteaza brusc, cu febra mare, de peste 39 de grade, frisoane, dureri puternice de cap si gat, dureri de muschi si articulare, oboseala persistenta, pierderea poftei de mancare.
Daca atunci cand cineva iese afara, in frig, ii apar pete rosii pe maini ori pe fata si il mananca pielea, este posibil sa fie alergic la frig, dar acest lucru si tratamentul il stabileste numai medicul specialist dupa ce face testul cu gheata.
La alte persoane, alergia la frig se poate manifesta prin dureri puternice de cap, ameteli, greata, dureri abdominale si chiar senzatia de sufocare si pierdere a echilibrului.
Iarna si durerile de oase parca sunt mai puternice si asta tot din cauza frigului si a umezelii. Compresele calde cu sare sau varza mai pot reduce din dureri, la fel