Încă din bătrâni, oţetul de mere este folosit în curele de slăbire şi pentru a reduce febra. Însă beneficiile acestui remediu nu se opresc aici: el contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi atenuează durerile reumatismale.
Fie că este vorba despre oţetul de mere, fie că este vorba despre cel balsamic (cu adaos de plante aromatice precum busuioc, ienupăr, anghinare sau angelică), acest remediu are efecte benefice pentru sănătate atâta vreme cât nu se face abuz.
Astfel, oţetul terapeutic are proprietăţi antitermice, antiseptice şi antiinflamatoare, dar este şi o sursă bogată de vitamine, de minerale, de acizi graşi şi de enzime. Cel mai bine este să foloseşti oţet preparat în casă din ingrediente naturale sau să-l cumperi de la magazinele de produse naturiste după ce ai citit în prealabil eticheta, pentru a te asigura că nu conţine aditivi artificiali.
Menţine inima sănătoasă
Una sau două linguriţe de oţet de mere, diluat într-un pahar cu apă şi băut zilnic înainte de masă, reduce nivelul colesterolului şi echilibrează tensiunea arterială. Aceasta este concluzia cercetătorilor din Minnesota, SUA, care au observat că oţetul de mere ajută şi la reglarea nivelului zahărului din sânge şi la scăderea apetitului alimentar. Cura trebuie urmată timp de două luni.
Detoxifiant şi bun digestiv
Dacă doreşti să scapi de kilogramele în plus, ia câte una-două linguriţe de oţet de mere diluat într-un pahar cu apă, cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Administrat în acest fel, oţetul de mere stimulează metabolismul şi digestia, ajutând şi la detoxifierea organismului. În plus, datorită proprietăţilor antiseptice şi tonice, îmbunătăţeşte digestia, combate balonarea şi intoxicaţiile alimentare, dacă este folosit la asezonarea salatelor sau a altor mâncăruri.
Efecte benefice în ceea ce priveşte reglarea digestiei au şi oţeturi