Pâinea făcută din făină, drojdie, apă şi sare îţi răpeşte două ore, dar te ajută să redescoperi aroma şi gustul uitate prin bucătăriile bunicilor. Eviţi şi E-urile periculoase ale celei din comerţ. Sursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCU
1 /.
"Bunica făcea pâine în casă, la Alexandria. La ea am mâncat ultima dată, anul trecut", spune Andreea Mira (29 de ani). Găteşte de toate din 2000, când s-a mutat la Bucureşti, pentru facultate. "Atunci găteam că trebuia, acum o fac din pasiune".
Pentru mâncăruri, îşi cumpără, pe cât se poate, ingrediente din piaţă. Acum s-a gândit să mănânce şi pâine sănătoasă, de casă. A plătit 100 de lei pentru un atelier organizat de Violeta Dincă, proprietarea unui restaurant din Capitală.
Alţi nouă tineri au ţinut să participe, printre care şi trei băieţi. "Logodnica mi-a făcut cadou cursul. În România, mâncăm o pâine proastă, cu multe ingrediente periculoase", spune Bogdan Motocu (32 de ani).
EVZ a participat la lecţie şi vă arată cum se face o pâine cu gust. Dacă nu vă iese, aveţi trei variante: cursul, vizita la bunici sau maşina de pâine din magazine.
Făina 650, pentru pâine gustoasă
Începem cu ingredientele: 350 de grame de făină, un pahar cu apă călduţă, o linguriţă de drojdie uscată şi o linguriţă rasă de sare. Avem prin preajmă unt şi iaurt, dar şi diverse condimente, verdeţuri, măsline, parmezan.
Primul secret e alegerea făinii. Făina 650 este mai puţin rafinată, dar conţine mai multă cenuşă de grâu decât făina 000, cel mai popular sortiment de pe piaţă.
Mierea în drojdie, secretul creşterii
Cernem făina şi facem o gaură largă în grămada formată. În centru rămâne un spaţiu gol, iar făina formează o coroniţă. Punem drojdia în mijloc şi, surpriză, adăugăm puţină miere peste. Pe lângă gust şi aromă, mierea ajută la activarea d