Despre otet exista insemnari inca de acum 5.000 de ani, cand babilonienii il foloseau ca aliment si conservant. In Biblie, otetul este mentionat atat in Vechiul cat si in Noul Testament.
Pe la anul 400 i.H., Hipocrate prescria otet de mere amestecat cu miere de albine ca leac impotriva tusei si racelii. Atat romanii cat si japonezii foloseau otetul diluat ca intaritor si tonic pentru militari.
Otetul celor patru hoti
O legenda de prin secolul al XVIII-lea spune povesrea unor condamnati, scosi din inchisoare ca sa-i ingroape pe cei morti de ciuma burbonica.
Dintre toti, si se spune ca au fost destul de multi pentru ca si numarul mortilor era foarte mare, doar patru condamnati au scapat cu viata deoarece beau zilnic otet infuzat cu usturoi. Si astazi, otetului aromat cu usturoi i se mai spune "otetul celor patru hoti".
Otetul aromatic
Bauturile alcoolice nedistilate, vinul, berea sau oricare alta cu mai putin de 18% alcool se transforma in otet cand bacteriile convertesc alcoolul etilic in acid acetic.
De-a lungul timpului, s-a constatat ca otetul aromatic, obtinut foarte simplu si in casa, prin macerarea unor plante in vin sau otet din vin, are multiple valente terapeutice.
Otetul de trandafiri se obtine punand, intr-un borcan, o cana de petale de trandafir peste care se toarna o jumatate de litru de otet din vin alb. Se lasa doua saptamani la infuzat, intr-un loc luminos, dupa care se filtreaza. Astfel obtinut, otetul scade febra. Se poate face o frectie generala sau se pune o ceasca in apa fierbinte cu care se face baie la picioare. Daca ai nasul infundat, pune putin otet pe o batista sau tifon si inhaleaza mirosul, timp de cateva minute.
Otetul de salvie este recomandat contra balonarii si, extern, impotriva durerilor reumatice. Peste 200 de grame de planta uscat