Terenurile, casele şi apartamentele din zonele apropiate Capitalei au cunoscut, în ultimii doi ani, cele mai spectaculoase scăderi de preţuri din ţară, ajungând de două ori mai ieftine. Sursa: EVZ
Zonele limitrofe ale Bucureştiului, precum Brăneşti, Pipera sau Domneşti erau, în perioada de boom imobiliar, unele dintre cele mai vânate. Ele erau atractive atât pentru cei care doreau să-şi construiască o casă departe de agitaţia oraşului, cât şi pentru cei care dispuneau de bani şi cumpărau terenuri de mii de metri pătraţi cu speranţa unui câştig ulterior din revânzarea lor, în contextul în care preţurile creşteau de la o lună la alta. Astăzi, aceste zone se află în topul ieftinirilor, iar cumpărătorii lipsesc aproape cu desăvârşire. Asta chiar dacă proprietarii sunt dispuşi să negocieze ca nicăieri în altă parte.
În Brăneşti, spre exemplu, se pot cumpăra, în prezent, parcele de teren la preţuri chiar şi mai mici de 45 de euro pe metru pătrat. Ieftinirea este evidentă şi drastică, dacă avem în vedere că preţul zonei depăşea media de 100 de euro pe metru pătrat, în urmă cu trei ani.
Luni întregi de aşteptare
Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Domneşti, unde proprietăţile stau la vânzare şi câte 7-8 luni. Diferenţele dintre preţurile de strigare, cerute de proprietari, şi cele obţinute de aceştia, în cazurile fericite în care apar clienţi, sunt uriaşe.
Concret, dacă sunteţi interesaţi de achiziţia unui teren aici, fiţi siguri că din preţul mediu de 50-60 de euro pe metru pătrat cerut în anunţuri veţi obţine un discount de cel puţin 15%, în urma negocierii.
Pipera, de la extaz la agonie
Zona Pipera este poate cel mai clar exemplu atunci când vorbim de prăbuşirea preţurilor proprietăţilor imobiliare. Aici, unde în urmă cu trei-patru ani se plăteau sume care depăşeau în multe cazuri 600-700 de eur