Doar 200 de sindicalişti, din cei aproape 800 anunţaţi iniţial, au pichetat ieri sediul Prefecturii. În Piaţa Revoluţiei, s-au strâns protestatari din Învăţământ, Sănătate şi de la combinatul chimic Chemgas. Pensionarii au fost marii absenţi ai mitingului.
Săptămâna trecută, sindicatele anunţau o mobilizare cum n-a mai fost vreodată în capitala Bărăganului. Cu o zi înaintea protestului, preşedinţii principalelor sindicate anunţau că oamenii au ajuns la limita răbdării şi extreme de nemulţumiţi de politica Guvernului. Deşi erau aşteptate aproximativ 800 de persoane, la „marele“ miting de ieri au participat doar 200 de angajaţi din Sănătate, Învăţământ şi Industria Chimică. În faţa Prefecturii, oamenii au strigat şi în locul celor care au preferat să stea acasă sau al pensionarilor care jucau table la cinematograful Galax.
Sclavi moderni
Profesorii s-au plâns că nu li se decontează transportul, că nu se respectă hotărârile judecătoreşti şi că, cu toate acestea, sunt obligaţi să stea opt ore la şcoală. Cadrele medicale sunt nemulţumite de subfinanţarea sistemului sanitar, de desfiinţarea spitalului de la Ţăndărei şi de eliminarea tichetelor de masă. Cei mai activi dintre protestatari, dar şi cei mai numeroşi, au fost angajaţii combinatului Chemgas (fostul Amonil), care au fost reprezentaţi de Octavian Ciobanu, secretar general al Cartel Alfa. Manifestanţii au strigat „Jos Băsescu!“ şi i-au apostrofat pe guvernanţi cu sintagma „hoţii“. „Am fugit de unii care ne-au condus 40 de ani şi care se numeau comunişti şi am dat peste alţii mult mai lacomi şi mai dezinteresaţi“, a spus Ciobanu în timpul mitingului.
Revendicarea comună a sindicaliştilor a fost modificarea Codului Muncii, care în actuala formă îi transformă pe angajaţi, după cum au spus manifestanţii, în nişte sclavi moderni.
Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“