O mare parte dintre medicii stomatologi din Constanţa au constatat că lipsa banilor îi ţine departe de ei pe clienţi. Drept urmare, mulţi pacienţi ajung la dentist doar atunci când durerile devin insuportabile. „Avem zile în care nu avem decât câţiva pacienţi sau deloc", a declarat dr. Florin Stamate. Şi dr. Nicolae Vătafu spune că în ultima vreme numărul pacienţilor care vin în ambulatoriu a scăzut cu circa 40% faţă de lunile anterioare.
Tratamentele celor care vin în ultimul ceas sunt destul de costisitoare. Spre exemplu, pentru o simplă consultaţie, oamenii trebuie să scoată din buzunare în jur de 50 de lei, operaţiune care la un cabinet particular poate ajunge şi la 100 de lei. O obturaţie poate ajunge până la 300 de lei, iar urgenţele pe timp de noapte costă 100 de lei. Pentru o extracţie dentară, stomatologii percep taxe cuprinse între 100 şi 200 de lei. Pentru un detartraj, pancienţii vor cheltui în jur de 250 de lei. „Tarifele diferă de la cabinet la cabinet", a declarat dr. Adrian Chiţoi. Dacă la cabinetul unde acesta îşi desfăşoară activitatea numărul pacienţilor a cunoscut o uşoară creştere în ultimele luni, nu se poate spune acelaşi lucru de toate centrele stomatologice.
O altă problemă cu care se confruntă medicii dentişti este legată de fondurile insuficiente alocate stomatologiei. Ei sunt de părere că banii daţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sunt prea puţini şi nu le dau posibilitatea asigurării unui act stomatologic de calitate. Ei spun că bugetul pe care îl primesc nu le ajunge pentru mare lucru. „Plafoanele sunt mici, nu asigură nici măcar două proteze pentru un bătrân. De asemenea, nu asigură nici două aparate la copii, care beneficiază de gratuităţi", a declarat un alt medic.
O mare parte dintre medicii stomatologi din Constanţa au constatat că lipsa banilor îi ţine departe de ei pe clienţi. Drept urmare, mul