Preţurile grâului şi orzului au crescut cu 125%, respectiv cu 119 %, în ultimul an, în Uniunea Europeană, dar sunt sub nivelurile din 2008, când scumpirea cerealelor a provocat o criză a alimentelor, conform datelor Comisiei Europene (CE), preluate de EFE. Sursa: REUTERS
Cotaţiile pentru grâu au ajuns în UE la 269,51 euro tonă, săptămâna trecută, în timp ce cotaţiile pentru orz s-au ridicat la 214,51 euro, conform statisticilor CE.
În cazul porumbului, creşterea interanuală a fost de 81%, iar săptămâna trecută cotaţia se cifra la 236,51 euro tonă.
Comparativ cu luna anterioară, preţul grâului a crescut cu 5%, al orzului s-a redus cu 3% şi al untului cu 2%. Pe de altă parte, preţul untului a crescut, anual, cu 24%, cel al laptelui praf cu 20% şi al brânzei cu 6%.
Dar, dacă se face o comparaţie cu situaţia din 2007 şi 2008, ani în care lipsa de materii prime a dus la o criză a alimentelor, preţurile sunt în continuare inferioare la toate produsele citate: la grâu cu -7%, la orz (-16%), porumb (-8%), unt (-16%) şi brânză (-20%.
Scumpiri semnificative la nivel mondial
Indicele care măsoară variaţiile preţurilor alimentelor, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a atins, luna trecută,
cel mai înalt nivel din 1990. Indicele a depăşit chiar recordul din iunie 2008. Potrivit FAO, cauzele scumpirii mâncării sunt seceta severă de la Marea Neagră din 2010, ploile puternice din Australia şi vremea nefavorabilă din Argentina.
Totodată, o analiză a AFP arată că scumpirea alimentelor nu este temporară, aşa cum a fost în anii 2007-2008 şi se datorează cererii în creştere din ţările în dezvoltare, în paralel cu fenomenele meteo nefavorabile.
România, potenţial neexploatat
Și în România, prețurile la alimente ar putea să creasc