Chiar daca afara inca ninge, e bine sa ne informam si sa ne pregatim din timp ca sa ne putem bucura din plin de primavara care sta sa vina, fara astenie si toate inconvenientele acesteia.
Astenia de primavara nu este o boala, gandeste pozitiv, este o stare fiziologica si are niste cauze bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul a fost solicitat de variatii, foarte des bruste, de temparatura, umiditate, presiune, vant.
In plus, lumina redusa din anotimpul rece ne influenteaza negativ starea psihica. Alimentatia din toata aceasta perioada a fost mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, caracteristici alimentelor congelate sau conservate.
Asa ca organismul nu si-a primit cantitatea necesara de vitamine si minerale si rezervele sunt pe sfarsite. Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt de fapt un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.
Laptele si produsele lactate, mai ales iaurtul simplu, preparat in casa, asigura necesarul de calciu. Vitaminele si mineralele se pot procura din fructele si legumele care inca se mai gasesc pe tarabe si e recomandat sa se consume mai mult crude, sub forma de salata sau sucuri.
Curand vor aparea verdeturile, urzicile, leurda, papadia, stevia, spanacul si nu trebuie evitate. Contin mai ales fier de care organismul, acum, primavara, are mare nevoie. Din urzici proaspete se prepara un ceai care poate fi baut in loc de apa, pana la doi litri pe zi.
E stiut ca-n anotimpul rece nu prea se iese din casa, majoritatea oamenilor preferand caldura si intimitatea caminului lor. Plimbarile in aer liber, practicarea unui sport sau lucrul in gradina pot contribui, alaturi de o alimentatie corecta, sanatoasa, la mentinerea starii de bine.