Bordurile foarte înalte, uşi închise, rampe abrupte sau curbate sunt câteva din problemele cu care persoanele cu handicap se confruntă la intrarea în multe din instituţiile din Buzău.
Legea 448/2006 spune că, în calitate de cetăţeni cu drepturi depline, persoanele cu handicap beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi restul populaţiei.
Au dreptul la demnitate, la tratament egal, la o viaţă autonomă şi la o participare deplină la viaţa societăţii.
Foarte multe persoane cu dizabilităţi ne-au semnalat, însă, faptul că toate acestea sunt doar vorbe, pentru că ei nu se pot deplasa din cauza obstacolelor pe care le întâlnesc pe stradă, a lipsei rampelor, a mijloacelor de transport care nu sunt adaptate, sau a locurilor speciale de parcare care sunt tot timpul ocupate de alte autoturisme.
"Vă rog să mă credeţi că eu nu pot să ies pe stradă singur. Dacă am treabă la Primărie, de exemplu, chiar dacă există rampă, când ajung în faţa uşii, este veşnic închisă. La cele mai multe dintre farmacii nu sunt rampe, ca să nu mai vorbim de bordurile care sunt extreme de înalte. Există ici-colo câte o adaptare la bordură, dar sunt extrem de puţine. Mă răstorn tot timpul cu scaunul", ni s-a plâns Neculai Godeanu, un buzoian care de 20 de ani îşi petrece viaţa într-un fotoliu rulant.
Lipsă adaptărilor obligă persoanele cu handicap să ducă o viaţă retrasă pentru că nu pot ieşi în societate. Aceştia nu îşi pot îndeplini nici măcar obligaţiile de cetăţeni pentru că nu pot ajunge la ghişeele instituţiilor.
"În primul rând la nu pot ajunge la Serviciul de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei pentru că scările nu îmi permit accesul. La Direcţia de Cultură, la Garda Financiară nici nu se poate pune problema să încercăm pentru că sunt foarte multe scări şi nu e nicio rampă, nimic. La domnul primar mă chinui de vreo trei ani să ajung, dar am renunţat pentru că