Vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Ioan Zamfir, a declarat marţi că, în opinia sa, "ne paşte" o criză dublă, una a apei potabile, din cauză că nu ştim să gestionăm apa, şi o criză alimentară, cauzată de existenţa celor 3 milioane hectare nelucrate, scrie NewsIn.
"Trebuie să gestionăm apa potabilă, cum fac de exemplu cei din Singapore sau Tenerife, care o aduc de pe continent. De asemenea, apa pluvială (apa gri, cum i se spune) trebuie şi ea folosită. Eu cred că de fapt nu se permite forarea apei de la mare adâncime. (...) Simt că ne aflăm pe o planetă extrem de fragilă. Vorbim de sustenabilitate, dar noi înşine agresăm natura şi suntem departe de a realiza sustenabilitatea. Apa de pe pământ, în proporţie de 96% este sărată, iar 3% este sub formă de gheaţă, în timp ce 1% este potabilă, dar din aceasta, 60% este folosită în irigaţii", a declarat marţi, la Forumul Naţional de Agricultură, Ioan Zamfir.
Totodată, vicepreşedintele LAPAR a afirmat că "ne-ar putea paşte" şi o criză alimentară, cauzată de existenţa a trei milioane hectare nelucrate. În plus, Ioan Zamfir consideră că uneori legumele sunt chiar mai scumpe decât carnea.
"Agricultura românească a fost abandonată de către autorităţile române. Avem 3 milioane de hectare nelucrate, o sursă importantă de recolte pe care am abandonat-o. Fiecare hectar ar putea produce trei tone de grâu, adică 9 milioane tone grâu în total. Dacă înmulţim cu 250 euro, cât este în prezent tona de grâu, ar ieşi o sumă suficient de mare care ne-ar salva de a încheia contracte dezavantajoase", a precizat reprezentantul LAPAR.
Potrivit acestuia, autorităţile ar trebui să întreţină aceste terenuri şi să le menţină fără buruieni.
LAPAR este o federaţie la nivel naţional, constituită prin colaborarea asociaţiilor profesionale teritoriale, din agricultură şi a producător