Braşoveanul sculptează în piatră, metal şi lemn, iar lucrările lui au ajuns în toate colţurile lumii.
Dan Roşca s-a născut cu talent pentru artă şi acesta s-a manifestat încă din copilărie, când tânărul mergea pe Dealul Melcilor, aduna lemne şi sculpta arbalete, arcuri cu săgeţi sau prăştii. „Prin clasa întâi, am participat cu o poezie la Cântarea României, iar în clasa a V-a, m-am înscris la un concurs de pictură, organizat în colaborare Uniunea Artiştilor Plastici. Am pictat o balerină şi lucrarea mea a fost expusă la Galeria Victoria, de pe B-dul Victoriei", povesteşte artistul.
De la avioane la sculptură
A urmat apoi un moment de pauză, timp în care Dan a lăsat arta deoparte şi s-a îndreptat spre o altă pasiune, aeronautica. „După ce m-am întors din armată, m-am înscris la Şcoala de pilotaj. Tata construia avioane şi eram în temă. După ce am terminat şcoala, am zburat până când am avut un accident cu parapanta. După acest eveniment, am făcut o pauză de trei luni, apoi am început să zbor din nou, fiindcă dacă eşti un împătimit, nu renunţi. La scurt timp, am început să mă gândesc la ce-mi place mie mai mult şi am început să desenez. Am avut şansa să mă întâlnesc cu un prieten şi ne-am hotărât să facem Şcoala Populară de Artă, unde l-am întâlnit pe profesorul de sculptură, Nicoale Daicu", spune artistul.
Viaţa lui Dan Roşca a luat atunci o nouă întorsătură. Treptat, a renunţat la zbor şi s-a implicat tot mai mult în activitatea artistică. După ce a terminat şcoala, braşoveanul s-a apucat de pictat şi restaurat mobilă, apoi s-a angajat la Teatrul de Păpuşi, ca sculptor. „Am stat doi ani, timp în care făceam decorurile şi marionetele. Apoi, am plecat la Facultatea de Arte din Timişoara şi am obţinut foarte multe burse ", spune Dan.
„Facultatea am terminat-o cu o lucrare care se află expusă într-un parc de sculptu