Avitaminoza se caracterizeaza printr-un deficit de vitamine in organism care duce la slabirea sistemului imunitar, fapt ce creste riscul aparitiei infectiilor si a imbolnavirilor dese.
Simptomele avitaminozei cuprind oboseala, iritabilitatea crescuta, moleseala, slabiciunea, capacitatea de munca scazuta, raceli frecvente.
Pe langa o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete si cat mai putin sau deloc prelucrate termic, se recomanda catina alba, (desi are culoare galben portocalie) numita candva, in Asia, elixir al zeilor, datorita efectelor sale vindecatoare.
In compozitia sa catina cuprinde o gama variata de elemente necesare organismului ca vitaminele A, E, K, P, provitamina A, vitaminele din complexul B, minerale precum calciu, magneziu, fier, potasiu, betacaroten, pectina, celuloza, anumiti acizi grasi nesaturati.
Datorita compozitiei atat de bogate, catina alba este recomandata in numeroase afectiuni, una dintre acestea fiind avitaminoza. Catina se recomanda sa se consume proaspata dar acest lucru este posibil numai toamna, in lunile septembrie si octombrie, cand se recolteaza.
Una dintre alegeri ar fi ceaiul din catina alba. Fructele uscate pot fi procurate oricand, pe tot parcursul anului, de la plafar sau magazinele de produse naturiste devine cea mai buna alegere.
Peste doua linguri de fructe uscate si zdrobite se toarna un sfert de litru de apa clocotita si vasul se lasa acoperit timp de 20 de minute pentru ca apa sa extraga din fructe cat mai multe din elementele sala constituente, dupa care se strecoara si se bea, de preferinta, indulcit cu miere de albine. Se beau doua cani de ceai pe zi.
Siropul din catina se poate prepara toamna, in casa, si se pastreaza la rece, in camara sau la frigider. Fructele de catina se spala bine sub jet de apa, se lasa la uscat si apoi