Şase regiuni din România sunt prezente într-un top 20 ale celor mai sărace regiuni din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Eurostat, care analizează valorile medii ale Produsui Intern Brut pe cap de locuitor, în funcţie de regiuni de dezvoltare, la nivelul anului 2008.
Potrivit Eurostat, cea mai săracă regiune din UE este zona Severozapaden din Bulgaria, care are un PIB pe locuitor de 28% din media europeană raportată în 2008. Urmează, la distanţă foarte mică, regiunea Nord-Est a României, reprezentată de judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui,unde, în anul studiat, puterea de cumpărare a fost de 29% din media UE.
Clasamentul este continuat de alte trei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al şaselea se plasează din nou România, cu zona Sud-Vest Oltenia, respectiv judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu 36%. Sud-Estul României (Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Vrancea) staţionează pe locul opt.
Cea mai săracă zonă din Polonia este pe locul al nouălea, cu 39% din puterea de cumpărare medie din UE, devansată de Sud-Muntenia, adică de judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, în timp ce Eszak-Magyaroszag este cea mai săracă regiune din Ungaria, pe locul 12 în clasamentul Eurostat, cu 40% din puterea de cumpărare medie din UE.
Pe locul al 15-lea se regăseşte Nord-Vest România, adică judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj. Zona de Centru, adică judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, este cea mai bogată regiune din România cu excepţia Bucureşti-Ilfov, ocupând locul 19.
Care sunt cele mai bogate regiuni din Europa
Cea mai bogată regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumpărare reprezintă 343% faţă de media UE.
Urmează Luxembourg, cu 2