Satele din ţara noastră vă propun un altfel de turism, cel gastronomic, prilej cu care vă puteţi delecta cu bucate, muzică şi dansuri tradiţionale, activităţi sportive şi excursii în împrejurimi. Sursa: AGERPRES
Festivalurile gastronomice atrag din ce în ce mai mulţi turişti animaţi de curiozitatea descoperirii de noi mâncăruri, tradiţii, locuri şi oameni. România este una dintre ţările cu o ofertă extrem de bogată pe acest segment. Întregul an este plin cu ocazii pentru turişti de a lua contact cu tradiţiile locale ale fiecărei zone.
Spre exemplu, gurmanzii sunt aşteptaţi pe 18 martie la Zilele Gastronomiei, în staţiunea harghiteană Băile Tuşnad, la care vor participa bucătari din România şi Ungaria. Iar în perioada 10-12 aprilie, sunteţi aşteptaţi la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, care va avea loc în localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava. În cadrul festivalului, îşi vor arăta măiestria echipe din diverse zone ale ţării.
O adevărată sărbătoare printre crescătorii de oi, Înţărcatul Mieilor, este organizată, an de an, pe 16 mai, în comuna buzoiană Varlaam. Cu acest prilej, turiştii vor avea parte de produse lactate tradiţionale.
Record absolut la gătitul şi consumul de bulz
În perioada 17-19 iunie se sărbătoresc Zilele comunei Turia, din Covasna. Atunci se organizează un festival gastronomic internaţional. La Turia s-a stabilit chiar şi un record: a fost consumat cel mai mare bulz gătit vreodată, cu un diametru de 60 de metri.
Pe 29 august va fi momentul unei alte destinaţii interesante, comuna Tismana, din Gorj. Acolo, an de an, are loc Festivalul Răciturilor, prilej cu care turiştii vor degusta adevărate răsfăţuri gastronomice gătite de gospodinele comunei. Unul dintre cele mai cunoscute şi promovate astfel de evenimente este Festivalul Sarmalelor organizat în comuna Praid. Evenime