Putem avea o viata lunga si sanatoasa, cu cat mai putine evenimente patologice, daca suntem informati si stim ce sa facem ca sa ne fie bine. Pe langa miscare, obligatorie pentru o inima puternica, plimbare in aer liber, practicarea unui sport, mersul pe bicicleta, lucrul in gradina, e recomandata si o dieta sanatoasa din care sa nu lipseasca alimentele binefacatoare prin structura lor chimica.
Rosiile sunt bogate in vitamina A si C, potasiu si alte substante necesare organismului. Licopenul din rosii are proprietati antioxidante si ofera beneficii in cazul bolilor cardiovasculare. Astfel, licopenul din rosii reduce semnificativ riscul aterosclerozei iar incidenta infarctului miocardic scade pana la 50% la persoanele care consuma rosii, dar si alte fructe si legume de culoare rosie.
Uleiul de masline contine acizi grasi monosaturati, antioxidanti si siliciu. Ajuta la cresterea nivelului HDL, adica a colesterolului bun, protejand in felul acesta arterele. Este stiut ca la mediteranieni, populatia din Grecia, Spania, Italia si sudul Frantei incidenta bolilor cardiovasculare este considerabil mai mica decat in alte tari, datorita consumului preponderent de ulei de masline.
O lingura de ulei de masline luata o data sau de doua ori pe zi poate echilibra nivelul colesterolului. Tratamentul este de lunga durata, de pana la sase luni, uneori chiar si un an, dar nu are reactii adverse asa cum au medicamentele de sinteza recomandate de medic pacientilor cu colesterolul peste limitele normale.
Pestele gras contine acizi omega3, cu rol de protectie impotriva bolilor de inima si atacurilor cerebrale.
Bananele regleaza tensiunea arteriala, contribuind astfel in profilaxia infarcturilor, a accidentelor vasculare cerebrale, aritmiilor. Hipotensivilor carora li s-au prescris diuretice li se recomanda consumul a cate doua bana