Amendamentele aduse la legea ariilor protejate de către deputaţii din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor conţin interdicţii privind turismul ecvestru, camparea şi cicloturismul, arată Radu Mititean, preşedintele Clubului de Cicloturisn Napoca. Sursa: sxc.hu
Acesta a făcut o listă cu principalele probleme din modificările aduse ordonanţei de urgenţă nr. 57/2007, cunoscută ca legea ariilor protejate, pe care comisia de resort din Camera Deputaţilor le poate aviza pe 1 martie, când se vor vota propunerile de amendamente.
EVZ a scris joi despre cea mai periculoasă modificare ce se aduce statutului ariilor protejate – zone cu faună şi floră ce trebuie protejate şi care constituie 18% din suprafaţa ţării – şi anume posibilitatea de a permite construcţiile şi investiţiile.
Însă Mititean susţine că pe lângă această modificare şi alte câteva amendamente propuse de membrii comisiei sunt problematice.
ALTE MODIFICĂRI PROBLEMATICE
Blocarea declarării de noi arii protejate, care ar rezulta din modificarea adusă articolului 11 din ordonanţă, care prevede conţinutul documentaţiei necesare pentru instituirea regimului de arie naturală protejată. Astfel, se introduce necesitatea ca aleşii locali să dea un aviz, ceea ce majoritatea nu vor face. „Se constată că, dimpotrivă, în ultimii ani, în majoritatea cazurilor, autorităţile locale au făcut lobby pentru blocarea declarării de noi arii naturale protejate, sau chiar pentru scoaterea din acestea a unor zone deja incluse”, susţine Mititean.
Ariile protejate rămân în continuare pe mâna operatorilor economici. „Considerăm că de principiu, din punct de vedere juridic, există o incompatibilitate între forma juridică de operator economic (regie autonomă, societate comercială etc.) şi administrarea unei a