Studenţii anunţă proteste faţă de prevederile noii Legi a educaţiei privind reducerea numărului de reprezentanţi pe care îi pot avea în conducerile universităţilor.
Aproximativ 25.000 de tineri, membri ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au intrat în grevă japoneză. Ei s-au prezentat încă de ieri în universităţi purtând banderole albe pe braţe, pe care scrie „protestatar", iar astăzi vor scoate cearşafuri pe geam.
Joi, organizaţiile studenţeşti din toate centrele universitare ale ţării vor trimite ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pachete în care vor pune zacuscă, murături, slănină şi salam, şerveţele şi biscuiţi, pentru a-i demonstra că studenţii rezistă în facultate tot datorită pachetelor de la părinţi. Începând din 7 martie, studenţii vor protesta pe perioadă nedeterminată în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).
Vor un vot mai important
Tinerii sunt nemulţumiţi de reducerea importanţei votului lor în alegerea rectorilor. Preşedintele ANOSR, Daniela Alexe, acuză Ministerul Educaţiei că nu priveşte organizaţiile studenţeşti ca pe nişte parteneri de dialog. „Avem o serie de soluţii ce nu contravin actualei legi, pentru că altfel textul acesteia ar trebui să fie modificat. Nu e normal ca studenţii să aibă doar 5% ca pondere a votului, pentru că studenţii reprezintă comunitatea academică cea mai numeroasă, până la urmă".
De ce este atât de importantă pentru studenţi alegerea rectorului? „Indiferent despre ce tip de alegeri ar fi vorba, un candidat se va uita întotdeauna la cine formează electoratul care îl va alege. Viitorii rectori vor vedea că profesorii reprezintă 95% din oamenii care vor decide, astfel că-şi va îndrepta discursul şi eforturile către ei, şi nu către studenţi", explică Daniela Alexe, potrivit căreia această deciz