Dr Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist, explică ce se ascunde sub etichete. Iarturile intră şi ele în categoria produselor care sunt prezentate într-un fel şi de fapt conţin altceva, iar cel mai grav este că cei mici sunt principalii afectaţi.
Campania „Ştii ce mânânci?" continuă cu un alt produs alimentar care poate fi introdus cu mare uşurinţă în categoria celor pline de chimicale. Îl întâlnim la tot pasul, la alimentare de cartier, la chişcuri şi mai ales în supermarketuri. În cantităţi impresionante. Este vorba de iaurt.
Campanie „Adevărul de Seară"/Ştii ce mănânci?Vezi aici ce ascunde banalul pateu de ficat!
La fel ca majoritatea alimentelor de larg consum şi iaurturile beneficiază de o propagandă agresivă pe posturile TV, în care sunt menţionate calităţi care, de obicei, nu există. Ba chiar din contră.
Ce conţine?
Pentru „examenul" cu medicul Magdalena Moroşanu (medic diabetolog-nutriţionist din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi) am cumpărat, de această dată, un iaurt pe care stă scris mare „NATURAL".
Lista ingredientelor din compoziţie este una mai scurtă decât la alte alimente. În schimb, întâlnim o ciudăţenie: laptele praf. Ce caută laptele praf într-un iaurt declarat ca natural a încercat să ne explice dr. Magdalena Moroşanu.
„Într-un iaurt, indirent de tipul lui, nu are ce căuta laptele praf. Ori este natural, ori ce? Consider că laptele praf nu este prea bun în alimentaţie pentru că are în compoziţie foarte multe grăsimi şi glucide. Este deshidratat. Consumul acestor grăsimi duce către aceeaşi boală periculoasă de care am mai vorbit, ateroscleroza", spune dr. Moroşanu.
Restul componentelor sunt: lapte pasteurizat, grăsime din lapte şi fermenţi selecţionaţi din iaurt. Însă cel mai controversat este conţinutul de grăsimi. Dublu faţă de cel al laptelui natural.
„Pe acest iaurt