Sanatatea organismului nostru depinde, in cea mai mare masura, de ceea ce mancam. Chiar daca incepe postul Pastelui care la ortodocsi este extrem de restrictiv, organismul are nevoie de alimente energizante si diverse, bogate in vitamine si minerale atat de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavara.
Pentru ca in post sunt interzise cu desavarsire carnea, ouale si lactatele, care constituie hrana de baza in cea mai mare parte a anului, persoanele care vor tine tot postul trebuie sa consume alimente bogate in proteine, carbohidrati, vitamine si minerale de care este nevoie atat pentru sanatatea organismului cat si pentru randament in activitatea de zi cu zi.
Fasolea, care prin compozitie contine fier si proteine, inlatura riscul de astenie si anemie. Atat verde cat si boabe, fasolea poate fi gatita in diverse feluri.
Ciupercile contin multe proteine, asa ca pot inlocui carnea si aportul ei nutritiv, cu succes. Din ciuperci se pot face sarmale, piftele, tocanita ori se pot adauga la alte mancaruri, supe, ciorbe, pilaf.
Pestele se poate manca in postul care sta sa inceapa de numai doua ori, pe 25 martie, de Buna Vestire, si in ziua de Florii. In cele doua zile de dezlegare la peste sa nu uitam de salata de icre de peste.
Mierea, o inegalabila sursa de energie pentru toate varstele, poate inlocui produsele de patiserie si cofetarie cu care ne-am tot rasfatat. Poate fi consumata ca atare, in ceai, cafea si sucuri naturale.
Fructele uscate, precum caisele, prunele, curmalele, smochinele ori stafidele sunt adevarate bombe energizante. Contin fibre, minerale si vitamine si potolesc si satisfac foamea de dulce care uneori da navala.
Nucile, migdalele, fisticul si alunele sunt satioase si hranitoare si pot inlocui oricand gustarea de la ora 11 sau pe cea de dupa amiaza, de la ora 5.