Profesor la Şcoala de Muzică Slatina, Elena Nica a învăţat în ultimii 11 ani copiii să cânte la vioară. Se luptă să împiedice abandonul din ce în ce mai mare la clasele de arte şi să atragă spre muzică mai mulţi copii talentaţi.
Cântă la vioară de la vârsta de 7 ani. Îşi aminteşte cu emoţie ziua în care, înainte de a începe clasa I, părinţii au venit acasă cu o vioară. Mogâldeaţa de atunci a îndrăgit imediat instrumentul cu coarde şi s-a apucat de studiu. „Am mers imediat să susţin probele de aptitudini pentru a fi acceptată la Şcoala de Muzică Slatina. Am participat la concursuri, spectacole şi audiţii”, povesteşte profesorul. A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice Craiova şi Facultatea de Muzică Timişoara, stăpânind instrumentul şi încercând acum să transmită dragostea pentru vioară copiilor. A studiat în clasele V-VIII şi pianul, însă vioara a fost instrumentul căruia i-a rămas fidelă.
A ales catedra în detrimentul unei cariere instrumentale
Deşi i se întrevedea un viitor bun în ceea ce priveşte o carieră instrumentală, Elena a ales să devină profesor şi să le împărtăşească micuţilor tainele muzicii. „Mama mea este educatoare. Ei îi datorez îndrumarea spre vioară, dar şi cea spre catedră. Cânta cu noi la clasă, iar noi, copiii ei, trebuia să cântăm cel mai bine. Aşa că mi-a adus o vioară acasă. Nu am ales o carieră de instrumentist pentru că am fost mai atrasă de partea didactică. Am învăţat în familie cum să lucrez cu copiii şi, la rândul meu, mi s-a părut mai interesant să transmit copiilor ceea ce ştiu”, spune ea.
La alegerea carierei didactice a contribuit în anul 2000 şi faptul că municipiul avea mare nevoie de un profesor de muzică. „Mai era în municipiu o singură profesoară de muzică şi era păcat că nu avea cine să-i îndrume pe copiii talentaţi. Asta m-a şi determinat atunci să devin profesor. De atunci, în cei 11 ani de activi