Fructele şi legumele de sezon sunt întotdeauna binevenite, în schimb mezelurile ar trebui restricţionate sau mâncate cu prudenţă în viitor.
Supermarketurile sunt pline de alimente nesănătoase, iar alegerile sunt greu de făcut, mai ales dacă vine vorba de preţuri. Sigur că acum există gama alimentelor bio, însă costurile sunt oarecum prohibitive şi puţini sunt cei care şi le pot permite. De aceea, doctorul Dan Măcişanu, specialist în diete Diet Club, vă învaţă ce să puneţi în coşul de cumpărături şi ce să tăiaţi definitiv de pe listă.
Varza şi guliile rezistă la transport
„Întotdeauna bazaţi-vă pe fructele şi legumele de sezon. Dacă este perioada murăturilor (iarna), pregătiţi-le şi mâncaţi-le cu încredere (o sursă bună de antioxidanţi sau vitamina C în această perioadă), de asemenea, dacă este sezonul castraveţilor, roşiilor, verzei, acestea sunt alimentele pe care trebuie să le cumpăraţi. Altfel, riscaţi să luaţi produse în care s-au «pompat» substanţe chimice pentru păstrarea «prospeţimii» acestora", vă atrage atenţia doctorul Dan Măcişanu. Specialistul recomandă, de asemenea, să cumpăraţi în special produse care pot rezista mai mult în timpul transportului, ca de exemplu varza, broccoli, guliile, merele, pomelo, rodiile. „Bananele, citricele şi fructele tropicale, ce conţin o cantitate mare de glucoză, sunt, în general, tratate. Prudent ar fi şi să nu vă orientaţi către prune sau struguri importaţi şi să căutaţi fructe produse local", sugerează medicul.
Adio, crenvurşti, cârnaţi şi parizer!
Se recomandă restricţie în cumpărarea mezelurilor - crenvurşti, cârnaţi, parizer. „Multe dintre aceste produse sunt umplute cu proteină de soia, un fel de «înlocuitor» ieftin al cărnii ,şi aditivi care dau culoare. Crenvurştii, spre exemplu, au între 35 şi 50% carne, restul proteină de soia, potenţiatori de gust, amidon care le creşte consistenţa