Valoarea Virginei Itta Marcu este recunoscută prin nominalizarea la un Premiu UNITER - cel mai important premiul din spaţiul teatral românesc.
Anul trecut, regizorul Claudiu Goga monta la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov, spectacolul Puterea obişnuinţei de Thomas Bernhrad. Un text care vorbeşte despre „cultul, ba chiar despre teroarea diferenţei, despre cei care pot şi cei care nu vor să facă deosebirea, despre cei autoeducaţi întru cultivarea detaliului insesizabil şi oricum indiferent celor mai mulţi" (Andreea Dumitru, „Prova d'orchestra" - Teatrul Azi, nr. 6-7-8 / 2010).
În fapt, „Arta nu este altceva decât un schimb de efecte. Artă - efecte artistice, efecte artistice - artă" spune chiar unul dintre personaje, Jonglerul - personaj interpretat de Virginia Itta Marcu. Şi iată că, prin această creaţieartistică, Virginia Itta Marcua atras atenţia specialiştilor şi a convins juriul UNITER din acest an, ce a recunoscut şi a onorat, astfel, diferenţa. Ea se alătură celorlalte două nominalizate UNITER, în competiţia pentru obţinerea Premiului pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.
Nu este, însă, prima dată când valoarea Virginei Itta Marcu este recunoscută prin nominalizarea la un Premiu UNITER - cel mai important premiul din spaţiul teatral românesc. În 1999, i s-a decernat Premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolurile Martha, din spectacolul Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee, regia Mircea Cornișteanu şi Elena Sergheevna, din spectacolul Şantaj de Ludmila Razumovskaia, regia Claudiu Goga.
Actriţa, pentru care teatrul este „...stare. Stare, sentiment şi gând", şi-a dedicat cariera unei singure scene: cea a Teatrului din Braşov, unde a debutat în 1963. „Căutările sunt permanente; mergi pe stradă, mănânci, dormi, auzi undeva un cuvânt care-ţi deschide o portiţă, îţi dă o idee, auzi un ton la cineva, auzi o ceartă, un