Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea pe noua lege. Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură, iar sindicatele - cu greva generală. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Închisoare pentru patronii care folosesc "la negru" un număr mare de angajaţi; amenzi usturătoare pentru cei care acceptă să lucreze fără contract; câte patru persoane testate chiar şi timp de un an pentru ca, la final, doar una dintre ele să ocupe un post într-o companie; o perioadă mai lungă de preaviz nu doar pentru cei care ocupă funcţii de conducere, ci şi pentru "executanţi". Acestea sunt doar o parte dintre prevederile noului Cod al Muncii, pe care guvernul Boc ar urma să-şi asume răspunderea în faţa parlamentului pe 8 martie.
În timp ce o parte dintre angajatori şi sindicatele contestă prevederile noului act normativ şi a me ninţă nu doar cu proteste de stradă, ci chiar cu greva generală în sistemul bugetar la jumătatea acestei luni, opoziţia se pregăteşte pentru o nouă mo ţiune de cenzură.
VEZI AICI PROIECTUL CODULUI MUNCII ADOPTAT DE GUVERN
Proteste până pe 18 martie
Deşi premierul Emil Boc a insistat că prin noul Cod al Muncii va fi combătută munca la negru, liderii sindicali îl contrazic.
"Am triplat amenzile pentru cei care lucrează la negru şi am detaliat prevederea sancţiunii penale pentru cei care ar utiliza această formă ilegală pentru mai mult de cinci angajaţi, mergând de la amendă penală până la închisoare", a explicat Boc.
"Îl voi acuza pe ministrul muncii (Ioan Botiş - n.r.) de abuz în serviciu, pentru că unele măsuri instituite prin Codul Muncii vor avea efect şi asupra bugetului de stat. Asta pentru că va creşte numărul evazioniştilor, dar şi munca la negru sau munca la gri", a venit replica lui Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
În plus, potrivit liderului sindical, au apărut deja efecte ne