Efectele distrugătoare ale drogurilor sunt cunoscute de toţi oamenii, mai ales de adolescenţii care au parte de multe seminarii şi discuţii cu tema prevenirea consumului de droguri. "Frecvenţa maximă a consumului de droguri (atât în România, cât şi la nivel european) se întâlneşte în intervalul de vârste 20-29 de ani", spune psihiatrul Emilian Voiculescu.
Totuşi numărul dependenţilor creşte în fiecare an, mărindu-se considerabil dacă ţinem cont şi de "noul trend"- etnobotanicele.
De ce?
Întrebarea "de ce te-ai apucat de droguri ?" primeşte aproape de fiecare dată acelaşi răspuns de la consumatorii de droguri; "fiindcă toţi prietenii mei o făceau".
Se pare că anturajul, tentaţia străzii şi senzaţiile promise sunt principalele motive pentru care tinerii încep să se drogheze. "De la 17 ani am început să consum droguri, mergeam în cluburi şi prietenii mei consumau aşa că m-am apucat şi eu", îşi începe povestea Alex, unul dintre tinerii care s-a înscris în programul de reabilitare oferit de fundaţia Teen Challenge din Bucureşti.
Dar cauzele sunt mult mai complexe decât răspunsurile pe care le oferă dependenţii. Uneori adevăratele motive nu le cunosc nici ei sau pur şi simplu nu vor să le recunoscă pentru că este mai simplu să dai vina pe cineva decât "să recunoşti că problema este la tine".
Fiecare poveste marcată de apariţia drogurilor începe cu presiunea negativă a anturajului care impinge o persoană spre drog. Dar dacă ne gândim că nu toate substanţele provoacă dependenţă de la prima administrare, atunci influenţa prietenilor nu explica de ce consumul continuă chiar şi după prima încercare, spune psihiatrul Emilian Voiculescu.
"Adesea după discuţii mai amănunţite putem constata că o parte importantă dintre consumatori relatează preexistenţa unor stări şi conflicte psihologice ale căror efecte sunt ameliorate de drog.