Vechii egipteni cunosteau salata acum 6000 de ani. Ei ii apreciau calitatile hipnotice si erau convinsi ca mareste virilitatea si potenta barbatilor.
Herodot, parintele istoriei, n-a scapat din vedere sa consemneze calitatile salatei verzi, care era servita la masa regilor persani in secolul 6 i.H.
In secolele 5 si 4 i.H., unii scriitori greci o elogiau in poeziile lor, atat pentru proprietatile narcotice misterioase, cat si pentru cele medicinale.
Galen, renumit medic din Pergam, recomanda consumarea salatei pentru a beneficia de un somn odihnitor si de o minte clara.
Imparatul roman Caesar Augustus, dupa ce s-a insanatosit, urmand o cura de salata, a ramas convins ca numai acest aliment l-a refacut.
Drept recunostinta, Caesar Augustus a ridicat un monument spre lauda proprietatilor salatei. Din pacate, acest monument nu a supravietuit pana in zilele noastre, iar existenta lui ne este cunoscuta doar din scrieri.
Tot la romani, Imparatul Domitian servea salata verde la inceputul dineurilor importante, pentru a-si hipnotiza oaspetii. Era stratagema lui, menita sa-l avantajeze in tratativele cu diplomatii straini sau adversarii politici, care, prin consumarea salatei, cadeau in moleseala.
Frunza de salata combate multe stari anormale
Astazi, proprietatile acestui aliment pe nedrept neglijat au fost studiate in laboraoare si clinici. S-a stabilit cert ca salata verde stimuleaza procesele metabolice si constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului.
Este dovedit efectul ei de stimulent al poftei de mancare si faptul ca ajuta la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobina, datorita continutului in vitamine si saruri minerale. Conform specialistilor, salata combate mai multe stari anormale, printre care si stresul. @N