Proiectul noului Cod al Muncii propus de Executiv coboară liderii de organizaţii pe poziţii de egalitate cu orice alt angajat. Potrivit legii în vigoare, şefii de sindicat nu pot fi disponibilizaţi decât la doi ani după ce nu mai ocupă funcţii de conducere în sindicat.
Citeşte şi:
Povestea neromanţată a Codului Muncii
„Adevărul" continuă campania de sprijinire a proiectului de Cod al Muncii propus de Executiv şi pentru care marţi acesta îşi va asuma răspunderea. Noul Cod Muncii a ajuns la Parlament într-o formă care nu lungeşte până la epuizare timpul de lucru, nu permite concedierea fără nicio explicaţie şi nici nu transformă contractele cu durată determinată în regulă pe piaţa muncii. Varianta este temperată faţă de proiectul pus în dezbatere publică, dar liderii sindicali susţin, în continuare, că legea va duce la creşterea şomajului şi la transformarea salariaţilor în sclavi.
Îşi pierd imunitatea
Premierul Emil Boc i-a acuzat pe cei aflaţi în fruntea armatelor de sindicalişti că prezintă deformat conţinutul proiectului de Cod al Muncii şi că au interese personale atunci când se opun modificării legislative. Printre altele, noua reglementare îi coboară pe şefii de organizaţii pe o poziţie de egalitate cu orice alt angajat din România: pentru prima oară, liderii vor putea fi concediaţi din firma sau instituţia bugetară unde sunt încadraţi, pe motiv de „necorespundere profesională". Până acum, reprezentanţii sindicaliştilor aveau imunitate pe toată durata mandatului şi încă doi ani după terminarea acestuia.
Rămân fără putere
Miza cea mare este însă alta, nu imunitatea pe postul de unde s-au propulsat. Codul Muncii rămâne doar pretextul pentru care se scot oamenii în stradă. Legile care-i vor afecta cu adevărat, atât pe liderii sindicali, cât şi pe cei ai organizaţiilor patronale, sunt cele care vor