China şi-a mărit bugetul pentru apărare cu 12,7% în 2011, la suma de 601,1 miliarde de yuani (65,5 miliarde de euro), a anunţat Guvernul chinez, în contextul în care modernizarea rapidă a Armatei Populare de Eliberare ameninţă să relanseze cursa înarmărilor în Asia, relatează AFP, citat de Mediafax.
"China a vegheat întotdeauna la păstrarea controlului asupra sumelor cheltuite cu apărarea", a declarat Li Zhaoxing, purtătorul de cuvânt al Parlamentului, calificând aceste cheltuieli ca "relativ modeste", în comparaţie cu cele din restul lumii. Li Zhaoxing, fost ministru al Afacerilor Externe, a adăugat că suma reprezintă 6% din bugetul naţional al Chinei.
"Acest lucru nu reprezintă o ameninţare pentru nici o ţară", a subliniat el. Creşterea sumei alocate marchează, totuşi, o revenire la un procent exprimat printr-un număr cu două cifre, după o pauză, anul trecut, când creşterea sumei alocate a fost de 7,5%.
"Revenirea la (un procent de creştere cu) două cifre a bugetului armatei chineze ilustrează puterea în creştere a Armatei Populare de Eliberare", a comentat Willy Lam, din cadrul Universităţii chineze din Hong Kong. "Acest lucru înseamnă că ei (chinezii) îşi vor afirma poziţia în politica externă şi de securitate, în special faţă de ţări ca Statele Unite, Japonia sau Taiwanul, generalii fiind foarte ascultaţi", a adăugat Willy Lam.
Dotându-se, în mod netransparent, cu material militar tot mai sofisticat, China ameninţă supremaţia Statelor Unite în Pacific şi produce îngrijorare vecinilor săi, apreciază experţii. Armata Populară de Eliberare, cea mai mare din lume, promovează o politică de păstrare a celui mai mare secret asupra programelor sale militare, alimentate de un buget de apărare "susţinut" de o creştere economică de 10%.
În mod oficial, China susţine că tehnologia sa militară înregistrează o întârziere de 20-30 de ani în compar