Tratamentul cu sucuri naturale este cunoscut de cinci milenii. Medicina traditionala din India vorbeste de ayurveda, un tratament cu sucuri destinat sa fortifice tesuturile corpului uman, dar, mai ales, sa previna aparitia bolilor.
O bautura placuta si un profilactic perfect
Astazi, efectul sucurilor asupra organismului este dovedit prin cercetari clinice. La Portland (SUA), doctorul Steven Bailey a testat un amestec de sucuri naturale pe pacienti bolnavi de artrita, cancer si SIDA. A demonstrat ca efectul lor este miraculous, daca este aplicat in fazele incipiente ale imbolnavirii.
Dar cele mai spectaculoase rezultate in tratamentul cu sucuri se obtin in conditiile folosirii lor ca mijloace preventive. Sucul este o bautura placuta si un profilactic perfect.
In trecut, stoarcerea fructelor si a legumelor, efectuata manual, cerea un efort considerabil, in fata caruia multi renuntau. Astazi, dispunem de aparatura capabila sa stoarca orice produs natural, separand sucul de pulpa solida.
Nutritionistii recomanda ca sucul sa fie baut imediat dupa stoarcere - in scurt timp, isi pierde calitatile - iar pulpa sa fie consumata sub forma de salata, asezonata cu otet de mere, cu lamaie stoarsa sau grepfrut si cu ulei de masline virgin.
Pentru ca alimentul sa fie mai agreabil, este de preferat combinarea mai multor fruncte si legume in paharul cu suc sau in portia de salata. Combinate, alimentele devin mai placute, sunt mai bine tolerate in sistemul digestiv, iar aportul in principii alimentare active este mai complet.
Decat un kilogram de morcovi, este mai simplu un pahar de suc
Fructele si legumele, fireste, se pot consuma si nestoarse, dar consumul sucului separat de pulpa se justifica prin considerente cat se poate de rationale:
1. Legume ca morcovii, cartofii, telina si