Nu degeaba, majoritatea tinerilor nu crede in sistemul de pensii romanesc si nici macar nu viseaza la ziua cand vor ajunge sa traiasca din cotizatiile actuale. Cand auzi, zi de zi, ca exista riscul de neplata a pensiilor, iar sistemul este nesustenabil, te intrebi de ce naibii mai e nevoie sa cotizezezi la un asemenea fond falimentar?
Ca sa-i platesti pensia lu' tac'tu, imi spune cu emfaza un sustinator infocat al actualei puteri. Ok, i-o platesc ca statul nu are un buget sustenabil, dar mie cine mi-o plateste cand imi va veni randul? Si ne punem pe un pic de analiza.
Banii pentru pensii se platesc din fondul de contributii al salariatilor activi completat, uneori sau din ce in ce mai des, cu sume de la bugetul consolidat al statului. Ideal ar fi ca populatia ocupata sa depaseasca numeric pe cea aflata in pensie. Ce se intampla in Romania?
Gradul de ocupare a fortei de munca este scazut, iar Romania nu se poate lauda decat cu o populatie din ce in ce mai imbatranita. Cifrele arata ca indicele natalitat/ mortalitate este favorabil celor dusi la Domnul. E bine, dupa cum spunea Traian Basescu, ca forta de munca este libera sa plece din tara. Multi pleaca definitiv. Din pacate, majoritatea celor care aleg acest drum sunt tineri, iar soarta celor ramasi, in majoritate trecuti de prima tinerete, ramane in mainile statului.
Putem spune ca ramane in mainile celor putini care mai muncesc pe-aici, ca doar ei sustin bugetul, dupa cum sustinea profesorul Cristian Parvulescu. Deci, statul suntem noi, iar Guvernul ne conduce. A sustine, cum o facea domnul Basescu obsesiv, ca "statul nu mai poate", este o abordare gresita, sau o exprimare nepotrivita. "Guvernul nu mai poate", ar fi corect spus, pentru ca acesta ne conduce si isi tot asuma raspunderi dar ignora sa se uite macar pe intelesul lingvistic al cuvantului "asumare".
@N_