Sodiul din sarea de bucatarie este un mineral fundamental necesar pentru viata, dar excesul dubleaza riscul de atac vascular cerebral si cardiac. Foarte multa sare se afla in alimentele si semipreparatele procesate si de foarte multe ori este ascunsa in alimente cunoscute ca fiind sanatoase.
Cea mai buna cale prin care poti sa reduci consumul de sare este sa o inlocuiesti cu arome naturale si condimente, scrie Miso Vegan.
Coaja de portocala, lamaie si lime sunt la indemana pentru a reduce consumul de sare. Coaja citricelor este ideala in salate, sosuri si mancaruri cu sau fara carne, in loc de sare. O lingurita de coaja rasa foarte fin taie nevoia de sare din mancare.
Ierburile proaspete trebuie sa fie si ele pe lista de cumparaturi in fiecare saptamana. In loc de sare, toaca marunt si adauga in mancare si salate: patrunjel, coriandru, busuioc, cimbru, menta, tarhon si leustean. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun si aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa de antioxidanti, minerale si vitamine.
Este dovedit ca mancarea picanta are nevoie de mai putina sare. Piperul este un inlocuitor perfect pentru sare. Aroma si gustul iute intens si foarte placut fac insesizabila absenta sarii. Chimenul, scortisoara, cuisoarele, pudra de ardei iute sau dulce sunt doar cateva din multele condimente care te pot face sa nu simti nevoia sarii in mancare.
Ceapa, usturoiul si ghimbirul, dar si concentratele naturale cu aroma de ceapa si usturoi sunt utile pentru a limita consumul de sare din mancare.
Conform gidului Dietetic American, doza zilnica de sodiu nu trebuie sa depasesca 2.300 de miligrame, dar de cele mai multe ori aportul zilnic ajunge si la dublul acestei cantitati.
Sodiul din sarea de bucatarie este un mineral fundamental necesar pentru viata, dar exc