Boala a fost depistata sambata, de Bogdan Hrib, administratorul SC Migdalin SRL. Acesta a observat ca in curtea firmei sale, situata pe soseaua Iasi – Ungheni numarul 11, se afla o catea cu pui care manifesta semne de turbare. In consecinta, a apelat la Serviciul de Urgente 112, care a alertat specialistii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Inspectorii veterinari si angajatii de la Salubris au mers la firma in cauza si au constatat ca semnele clinice prezentate de o catea si sapte pui corespund celor de rabie si, prin urmare, au eutanasiat toti cainii din curtea firmei. Au fost prelevate probe de laborator, iar in urma analizelor a rezultat ca toti cei opt caini eutanasiati erau bolnavi de rabie. In aceasta situatie, o comisie formata din inspectori ai DSVSA si ai DSP Iasi au efectuat ieri dimineata o ancheta epidemiologica si au stabilit primele masuri pentru combaterea focarului de rabie.
S-a stabilit o zona de supraveghere
Printre masurile impuse de autoritati se numara identificarea animalelor si persoanelor care au avut contact direct sau indirect cu animalele turbate sau care sunt suspecte de contaminare cu virusul rabiei. Acestea vor fi trimise la Centrul antirabic Iasi pentru tratamente specifice. De asemenea, a fost stabilit ca zona de protectie epizootica perimetrul curtii si al spatiilor din imediata vecinatate a SC Migdalin SRL, unde toate animalele receptive la rabie vor fi supuse observatiei sanitare veterinare o perioada de 14 zile. Toti cainii fara stapân vor fi capturati si pusi sub observatie timp de 14 zile, la adapostul Salubris de la Miroslava, iar cei care vor prezenta semne de rabie vor fi eutanasiati.
Zona de supraveghere epizootica este delimitata la nord-vest de soseaua de centura sud, pâna la bariera CFR Coca Cola, Podul Metalurgiei, piata Doi Baieti, zona Green Parc, i