Foto: Reuters Antioxidanţii. Substanţe-minune despre care ştim că distrug radicalii liberi (inamicii celulelor) şi că sunt aliaţi de nădejde în prevenirea unot maladii grave – cancerul sau bolile cardiovasculare. Despre antioxidanţi mai ştim că se găsesc în cantităţi importante în alimente-minune cum sunt afinele sau, poate şi mai plăcut pentru unii, vinul roşu. Există însă şi “ascunzători” în care stau dosite substanţele-minune. Alimente despre care puţini dintre noi ştim că ar conţine antioxidanţi şi pe care suntem, deseori, tentaţi să le excludem din alimentaţie.
Specialiştii consultaţi de revista Health dezvăluie câteva “ascunzători” ale acestora. Iar vestea şi mai bună este că descoperirile continuă şi că numărul alimentelor despre care oamenii de ştiinţă află că sunt înzestrate din plin cu antioxidanţi este în creştere.
“Să nu credeţi că dacă mâncaţi afine în fiecare zi sunteţi «la adăpost»“, este sfatul lui Joe Vinson, doctor-chimist la Universitatea Scranton. “O dietă diversificată, cu diverse surse de antioxidanţi, este soluţia cea mai eficientă”, adaugă specialistul.
Uşor de preparat, gustoase şi săţioase, pastele integrale sunt şi o sursă de antioxidanţi importantă şi mai puţin cunoscută. “Studiile au arătat că o alimentaţie care include cereale integrale scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Credeam că asta se datorează fibrelor şi efectului de scădere a colesterolului. În realitate, se pare că este vorba despre efectul pozitiv pe care polifenolul îl are asupra tensiunii arteriale şi a altor indicatori ai sănătăţii inimii. Concentraţia de antioxidanţi din făina de cereale integrale e comparabilă cu cea din fructe şi legume”, spune Joe Vinson.
Celor cărora le place să ciugulească dintr-o pungă cu floricele acasă, în faţa televizorului, specialiştii le aduc veşti foarte bune. Mai precis, îi încurajează să nu renunţe la ace