Cele patru bănci de organe şi ţesuturi care ar urma să se înfiinţeze la Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi ar putea deveni funcţionale la sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, consilierul Agenţiei Naţionale de Transplant Andrei Nica
Potrivit lui Nica, există un program naţional de înfiinţare a unor bănci de organe şi ţesuturi, la Bucureşti, Târgu Mureş, Timişoara şi Iaşi, pentru care există finanţarea necesară, de 3,5 milioane de euro, în care este inclusă şi instruirea personalului, transmite Mediafax.
În prezent, proiectul băncii de organe şi ţesuturi de la Târgu Mureş este în faza întocmirii studiului de fezabilitate, iar din toamnă ar putea începe lucrările de construcţie, a declarat consilierul Agenţiei Naţionale de Transplant.
"La Târgu Mureş, este în curs de a se finaliza studiul de fezabilitate, după aceea va începe procedura de licitaţii. Sperăm ca la sfârşitul anului sau poate la începutul anului viitor să înfiinţăm cele patru bănci, deci şi această bancă", a spus Nica, adăugând că banca de la Târgu Mureş va deservi şapte judeţe din regiune.
Potrivit lui Nica, este vorba de o bancă de multiţesut, care va include "os, tendon, cornee, valvă cardiacă, piele şi membrană amniotică pentru patologia oftalmologică".
"Încercăm să acumulăm în această bancă toate aceste ţesuturi, pentru a fi distribuite în şapte judeţe ale ţării. Ne-am gândit că, poziţia Târgu Mureşului fiind strategică, să se poată mişca foarte repede în această zonă. Şi atunci totul se va face nu cu elicopter - noi n-avem nevoie de un transport rapid, putem să transportăm la gheaţă, la gheaţă carbonică, nu e nicio problemă - şi vor fi aduse în această bancă (ţesuturile), aici vor fi procesate în nişte laboratoare speciale, cu aer filtrat, cu flux laminar, deci e o chestie deosebită, stocate, carantinate